Vanhemmaksi

Raskaana?

Raskauden ilmitulo on jokaiselle hyvin erilainen.
Mietit olisiko se mahdollista, voisitko olla todella raskaana. On tärkeää tehdä raskaustesti heti kun raskautta vähänkään epäilee. Raskaustestin voi hankkia apteekista. Ne maksavat noin 5-20 euroa.Terveyskeskuksissa raskaus tutkitaan ilmaiseksi virtsanäytteestä. Kun raskaus vahvistuu, ota yhteyttä terveydenhoitajaasitai lähimpään äitiysneuvolaan. Hänelle voit puhua luottamuksellisesti, hänellä on vaitiolovelvollisuus. Toisille raskaus on vahinko, toisille tietoinen halu saada lapset nuorena.
Raskausaika voi olla pelottava. Monet kysymykset arveluttavat mieltä ja kaikki on niin uutta. Voiko vauva hyvin? Kuinka synnytys? Kuinka kerron muille? Mitä minä teen? Toisaalta nuori on kuitenkin ylpeä tilastaan. Toiset nuoret taas päätyvät aborttiin. Ratkaisu on jokaisen tehtävä itse eikä siitä voi tuomita ketään. Nuori kun on tehnyt valintansa ja on tyytyväinen päätökseensä, tulee vaihe jossa pitää kertoa raskaudestaan muille.

Monen lähipiiri kokee nuoren raskauden hankalaksi ja nuori saa hyvin usein hyvin ristiriitaisia neuvoja, kehotuksia, kannustuksia. Nuori äiti menettää usein monet vanhoista ystävistään, ainakin hetkeksi. Kaverin tilanne koetaan oudoksi, tällaisilla kavereilla ei yleensä ole omakohtaisia kokemuksia lapsista. Jos parisuhde on olemassa, on sen merkitys tärkeä koko raskauden ajan. Aina ei puolisoa kuitenkaan ole, ja nuori odottaa yksin.Tällöin lähipiirin tuki korostuu entistä enemmän. Terveydenhuolto on myös yksi tärkeä linkki ja sieltä osataankin kertoa paljon vastauksia kysymyksiin raskauden kulusta, synnytyksestä, jne. Nuoren on vain itse uskallettava kysyä. Se tuntuu monesta hankalalta, näyttää olevansa tietämätön ja peloissaan.

Vanhemmuus muodostuu usein tärkeäksi itsetunnon lähteeksi. Vanhemmuus koetaan
voimakkaasti ensihetkestä asti kun lapsen saa syliinsä.

Kukaan ei ole täydellinen vanhempi heti, vaan siihen kasvetaan ajan mittaan.
Synnytyksen jälkeen nousee uudet kysymykset usein mieleen:
Osaanko hoitaa? Ruoanlaitot? Kasvatus?

Yhteiskunnan resurssit koskettavat jokaista nuorta vanhempaa. Yhteiskunnan tarjoamat resurssit voidaan lajitella palveluihin ja etuuksiin. Etuuksia ovat mm. lapsilisä, äitiysraha, isyysraha, vanhempainrahakausi, kotihoidon tuki. Palveluita ovat Doula-toiminta, sosiaalitoiminta, neuvola-palvelut ja ensikoti.